Cuketa na Slovensku čoraz viac začína zaujímať významné miesto. V lete jej konzumácia je priam žiaduca. Obsahuje veľa vegetačnej vody, ktorá je dôležitá pre vyrovnanejší a vyváženejší príjem tekutín. Účinok tejto zeleniny v organizme je diuretický a laxatívny, ale priaznivo pôsobí i na rovnováhu medzi kyselinami a zásadami ako i odbúravanie cholesterolu. Popri sladkastej chuti má málo cukrov, tukov a sodíka, ale o to viac draslíka. Z obsahu vitamínov zohrávajú dôležitú funkciu vitamín A, ktorý regeneruje hlavne sliznicu tráviacej sústavy, vitamín C povzbudzujúci imunitu a vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujúce látkový metabolizmus a činnosť nervovej sústavy. Tieto pozitíva platia práve pre letné odrody cukiet, ktoré sa pestujú v poľných a záhradkárskych podmienkach. Cukety, ktoré sú do obchodnej siete importované v zimných mesiacoch sú formy ozimné, pestované v skleníkoch alebo fóliovníkoch, pričom uvedené výhody konzumu sú u nich značne znížené. V poslednom období sa kuchynsky upravujú i kvety, ktoré sú zdrojom bielkovín, vitamínov a železa.
Ak chceme, aby sme dosiahli výhody konzumu, tak musíme dodržať niekoľko pestovateľských zásad.
K pestovaniu cukety je potrebné:
- kúpiť osivo v špecializovanej záhradkárskej predajni. Ak je možnosť, tak odporúčame zadováženie si osiva i od výrobcu z krajiny, ktorá má pestovateľskú tradíciu, pretože poskytuje sortiment odrôd rôznych tvarov, farieb, povrchov plodov, rýchlosti dozrievania, ale i držania kvetov. Túto zásadu sme uplatnili pri overovaní talianskych kultivarov cukiet v rámci spolupráce s partnermi v Taliansku,
- neodporúčame vysiať semená z predchádzajúcej úrody, pretože sa pestujú vo väčšine cukety F1 generácie a zároveň ak sa navyše pestovali blízko iných tekvicovitých rastlín (tekvica,okrasná tekvička,patizón), pretože sa záhradkárovi môžu urodiť buď tvarovo, farebne, ale hlavne chuťovo atypické, často tvrdšie alebo veľmi málo rodiace, ak nie i sterilné krížence,
- nesiať i po ďalších tekvicovitých rastlinách ako sú uhorky alebo melóny, vzhľadom k nároku na živiny a hlavne prenos plesňových chorôb,
- aby sme dosiahli dobrú úrodu musíme jedince vysadiť alebo vysiať (ak je možnosť, tak je vhodnejšia voľba priameho výsevu troch semien do hniezda a potom ponechanie iba jedného jedinca) do sponu min. 1 x 1 m na slnečné miesto,
- pre cuketu je dôležitý bohatý zdroj organických hnojív v pôde. Nakoľko sa cuketa vysieva v neskoršej jari, tak hnojenie je možné vykonať do hniezd. Odporúčame asi tri týždne pred sejbou vykopať hlbšie hniezdo, na spodok navrstviť vyzretý maštaľný hnoj, ktorý sa navlhčí a prekryje asi na 15 cm pôdou. Vzchádzajúce a rastúce rastliny musia mať neustály prísun vlahy. Ak chýba jeden z týchto zdrojov rastlina inklinuje k torbe samčích kvetov, ktoré majú dlhú stopku a nevytvoria plod.
Pri zbere plodov si nesmieme mýliť cuketu s tekvicou! Je to spravidla spojené s tým, že pestovatelia radi zberajú veľké plody o dĺžke nad 30 cm a hmotnosti prevyšujúcej 1 kg. U tekvice môžeme rátať s väčšími jedincami, ale u cukety sa je potrebné:
- pohybovať v rozmedzí 15 – 22, max. 25 cm. Ak sa prekročí táto hranica, tak rastlina začne využívať živiny na tvorbu semien, mení chuťové vlastnosti, prestáva nasadzovať ďalšie samičie kvety, ktoré vytvárajú plody a tvorí samčie, majúce dlhé stopky a bez plodov,
- aby sa zachovala pevná rastlina a dlhotrvajúca rodivosť, tak odporúčame zber prvých plodov vykonať o dĺžke do 15 cm. Rastlinu takto stimulujeme k rastu, tvorbe ďalších listov, vytváraniu viacerých samičích kvetov a tým k nasadzovaniu plodov. V posledných rokoch to platí viacnásobne, pretože vysoké teploty a málo zrážok zapríčiňujú skoré kvitnutie jedincov, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinuté vegetatívne orgány – listovú plochu,
- ten, kto sa rozhodne pre zber kvitnúcich plodov musí mať na zreteli, že ich pri polievaní neznečistí zeminou. Ich oplachom sa úplne nedokáže zbaviť nečistôt, ale zároveň odplaví peľové zrnká z tyčiniek a tým sa ochudobní o biologicky účinné látky. Pri pestovaní cukiet na kvety je vhodná kvapková závlaha, ktorá uvedené negatíva odstráni,
- kombináciou zavlažovania, prevzdušňovania pôdy a zberu menších jedincov môžeme udržať cuketu až do jesene pri zachovaní vysokej úrodnosti a kvality.
Ján Piešťanský